Elektrikli süpürge seçimi

Elektrikli Süpürge Seçimi

  •  17.02.2019
  •  

Elektrikli süpürge seçimi nasıl yapılmalıdır?

Elektrikli süpürgeler haftanın bir kaç günü her evde kullanılan, iyiyse hayatımızı kolaylaştıran, kötüyse zorlaştıran, sıkıntı veren cihazlardır. Bu nedenle ev hanımları haklı olarak imkanlarını zorlayarak mümkün olan en iyi süpürgeye sahip olmak isterler. Burada önemli olan, bütçeyi aşmadan ihtiyaca yönelik, en doğru süpürgeyi seçmektir. Bu konuda yardımcı olacak bir yazı hazırlamaya çalıştık.

Elektrikli süpürgelerde özellikle aşağıdaki kavramlar öne çıkmaktadır:

- Filtre: HEPA filtre, ULPA filtre ve standart filtreler,

- Ses seviyesi

- Çekiş/Emiş gücü

- Toz torbalı / torbasız olması

- Malzeme kalitesi

- Aksesuarlar 

- Servis desteği

- Parça bulunabilirliği

- Fiyat seviyesi

 

Filtreler:

Her süpürgede bir filtre bulunur. Standart filtreler genel olarak süpürge içinden motor kısmına toz kaçmasını engelleyici görev üstlenirler. Bu filtrelerin bazıları 1-2 yıl gibi periyotlarda değişmesi gereken özellikte olup, bazıları da yıkanarak tekrar kullanılabilir yapıda olmaktadır. 

HEPA/ULPA fitreler ise standart filtrelerden farklı olarak süpürge içine çekilen hava içindeki çok küçük boyuttaki partikülleri yakalayarak tekrar dışarı verilmesini engellerler. Bu da sağlık açısından çok önemli bir iş demektir. Zira, HEPA/ULPA filtresi olan süpürgeler havayı da temizlemiş olurlar. Olmayan süpürgeler ise havayı kirletmektedirler. Özellikle solunum yolu rahatsızlığı çekenler, alerjik reaksiyonları olanlar mutlaka iyi düzeyde bir HEPA filtresi olan süpürge terchi etmelidirler. ULPA filtre ise HEPA filtrenin en üst seviyede toz partikülleri tutan halidir. O nedenle sağlık sorunu olanların mümkünse ULPA filtreye sahip süpürge almalarını öneririz. HEPA ve ULPA filtrelerin bazıları 1-2 yıl kullanım ömrü olan kullan at tarzı filtreler olup, bazıları yıkanıp kullanılabilen, bazıları da hiç bakım gerektirmeden süpürgenin ömrü boyunca kullanılabilen (kendi kendini temizleyen yapıdadırlar. 

Ses seviyesi:

Ses seviyesi ise ses hassasiyeti olanlar için önemli bir husustur. Günümüzde Bosch gibi markalar bu konuda ciddi çalışmalar sonucunda çok sessiz ama emiş gücü yüksek süpürgeler üretmeyi başarmışlardır. Toz torbalı süpürgelerde 59 desibel, torbasız süpürgelerde 64 desibele kadar düşük ses seviyesinde süpürgeler piyasaya uygun fiyatlı olarak sürülmüştür. Ses hassasiyetiniz varsa 75 desibelin üzerinde bir süpürge almamanızı, hatta 65 desibel altında cihaz tercih etmenizi tavsiye ederiz. 

Çekiş / Emiş gücü:

Bilindiği üzere bir kaç sene önce çıkan yasal yönetmelik nedeniyle artık 900W üzerinde süpürge üretimi yapılmamaktadır. Üretici firmalar çalışma yaparak 600, 700, 900W enerji harcamasına rağmen 2200-2400-2600W gücüne eş değer emiş performansı sağlayan süpürgeler üretmeyi başarmışlardır. Bu nedenle katalogda bu bilgilere dikkat ederek, gerekirse mağazalarda test ederek çok güçlü emiş performansına sahip süpürgeleri hala alabilirsiniz. 2400 ve 2600 Watt süpürgeler emiş gücü son derece iyi makinelerdir. Öyle ki, bu süpürgeleri orta güçte çalıştırarak halınızı rahatlıkla süpürebilirsiniz.

Toz torbalı / Torbasız olması:

Artık sulu modeller kullanım zorluğu ve verimsiz olması nedeniyle çok az tercih edilmektedir. Bazı markalar ise sulu modellerin üretimini bırakmışlardır. Geriye 2 seçenek kalıyor. Toz torbalı ve torbasız modeller. 

Torbasız modeller tozu haznelerinde biriktirirler. Süpürme işleminden sonra çıkan tozu çöpe dökersiniz. Toz torbası masrafınız olmaz ancak her süpürmeden sonra tozu çöpe dökerken maruz kaldığınız toz ve bu işi yaparken sarfettiğiniz emek dezavantajlardır.

Torbalı modellerde süpürdüğünüz toz, toz torbasında birikir. Örneğin, Bosch marka süpürgelerde bir toz torbasıyla 3 ay kadar yüksek verimde süpürme işlemi yapabilirsiniz. 3 ay sonunda torbayı değiştirmeniz yeterli olacaktır. Bir toz torbası 2019 şartlarında 15 TL civarındadır. Yani dörtlü kutu aldığınızda size bir yıl yetecek torba ihtiyacınız karşılanmış oluyor.

Malzeme kalitesi:

Malzeme kalitesi makinenin ömrünü direkt etkileyen bir unsur olduğundan 3 sene kullanıp atacağınız ucuz bir cihaz yerine 10-15 sene kullanabileceğiniz kaliteli bir süpürge almanızı öneririz. Ayrıca çarpmalara karşı mobilya ve duvar koruyucu, AirBumper gibi teknolojilere sahip süpürgeler hem kendinin hem de evinizin zarar görmesini engelleyici özelliklte olduğundan son derece önemlidir.

Aksesuar / Aparat:

Süpürgenizle birlikte gelen değişik başlıklar süpürme performansınızı olumlu etkilerler. Parke başlığı, koltuk aparatı, turbo başlık vb. Bu aparatlar ürünlerle beraber gelebildiği gibi servis veya piyasadan ayrıca da tedarik edilebiliyor. Önemli olan aldığınız cihazın istediğiniz aparata uyumlu olmasıdır.

Servis:

Cihazınızın başına kullanıcı hatası olsun ya da olmasın bir şey geldiğinde hızlı bir şekilde servis bulabilmek de oldukça önemli bir husustur. Özellikle beyaz eşya sektöründe pazar payı yüksek firmalar her ilçede mutlaka bir veya bir kaç servis bulundurmaktadırlar. Hatta büyük firmalara çağrı merkezinden kayıt açtığınızda servis aynı gün içinde gelip arızalı cihazı teslim alıp, tamirini yaptıktan sonra evinize bırakmaktadırlar.

Parça temini:

Yasal zorunluluk gereği üretilen bir ürünün 10 yıl boyunca ücretli de olsa parça temininin üretici tarafından yapılması zorunludur. Bu zorunluluğa rağmen bazı markalara ait parçalar piyasada bulunmayabilmektedir. O nedenle alımını yaptığınız markanın Türkiye'de yerleşik ve kalıcı olmasına dikkat etmenizi öneririz.

Fiyat:

Son olarak fiyat seviyesi konusunda bir yorumda bulunalım. Biz süpürge alırken en ucuzunun değil, fiyat performansı en iyi olanın, başka bir deyişle fiyatını en çok hakedenin tercih edilmesini öneriyoruz. Ucuz ama kalitesiz, özelliksiz bir süpürge hem kullanışlı hem de uzun ömürlü olmayacaktır. O nedenle iyi bir makineyi kampanyadayken yakalayıp nisbeten uygun fiyata almanızı öneririz.